Tuesday, October 7, 2008

NR 47 07-10-2008 Jaèn

Als ik de vulkaan Cotopaxi nader die met z'n 5900 m hoog  boven het landschap uittorent heb ik het geluk  hem in al zijn glorie te aanschouwen , zonder storende wolken .  Een paar kleintjes zijn er slechts , maar die accentueren de schaduwen op de besneeuwde top .
Ik neem mijn intrek in een hotel dat een paar km ervan verwijderd is en heb ik zodoende het volle zicht op de lange lichtoplopende  helling die tenslotte overgaat in de steeds steiler wordende kegel die de top markeert .
Als ik naar het park fietst zie ik bij de ingang dat buitenlanders 10 dollar moeten betalen en voor de eigen inwoners is het 2 dollar . Omdat ik geen zin heb om te betalen voor iets dat ik vanbuiten de parkgrenzen ook goed kan zien , en tenslotte vanuit mijn hotel al bewonderd heb ga ik na een uur dezelfde weg terug .

OK, Cotopaxi achter mij latend fiets ik naar Baños . Nu betekent baños op zijn spaans toilet of wc maar in dit geval is het een plaats en daarvoor verlaat ik de toch wel saaie Pan Americana en daal af naar het regenwoud waar het ook daadwerkelijk regent . In Baños aangekomen komt het de volgende dag er niet van om de immer actieve vulkaan Tungurahua te benaderen vanwege laaghangende bewolking  . In 2006 was hij nog actief  en blokkeerde de wegen . Dan maar de plaatselijke kerk bezoeken waar de muren volhangen met grote schilderijen die verhalen van catastrofes en miraculeuze reddingen die door de jaren heen gebeurd zijn  .
Toevallig ontmoet ik Claire ,  een meisje uit Australië  dat ook alleen reist en om die reden , net als ik , sneller in contact komt met andere personen . Ze vertelt dat ze ook graag fietst en omdat ik de volgende dag vertrek spreken wij af dat ze dan een stuk met mij op zal rijden om daarna terug te keren naar Banos .
Vanaf Banos daalt de weg spectaculair richting Puyo alwaar ik overnacht . Na Puyo wordt de weg onverhard met soms rivierbedding achtige toestanden en dat zal 150 km aanhouden . Tijdens de rit  van Puyo naar Chuitayo haal ik een paar andere fietsers uit Zwitserland in en die avond bivakkeren wij in Chuitayo en rijden de dag erop gezamenlijk naar Macas , waar wij bij de Bomberos (brandweer) onderdak zoeken . Op een gegeven moment raak ik de twee Zwitsers kwijt omdat ik een andere onvoorziene route neem . Als ik s'morgens vanuit het hotel vertrekt begint het al vrij snel te regenen en omdat het echt een binnenweg is met de bijbehorende klimpercentage's rij ik als het ware in een rivier en is het een "hell of a ride " . Wanneer ik een fatsoenlijk dorp tegenkom blijk ik toch niet uit het goede fietsershout gesneden te zijn en besluit ik , me moe en ellendig voelend ,verder te reizen met de bus naar Cuenca . Aldus kan het gebeuren dat ik de andere fietsers uit het oog verliest .


Hoe Ik er ooit bij kom om de hoofdweg te verlaten en de 5 km af te dalen naar het gehucht El Progreso zal wel altijd een raadsel blijven . Soms neemt een mens van die raadselachtige beslissingen . Geheel in stijl met die beslissing is er uiteraard geen onderkomen daar en ,na verschillende navragen , besluit ik om mijn tent op te zetten op het marktplein dat bestaat uit houten afscheidingen met een dakje , omdat terugklimmen naar de hoofdweg vandaag uit het woordenboek is geschrapt . Ook is er niks te eten en als ik wat uit mijn tassen tovert komt er een jongen zeggen dat er wel een vrouw is die voor mij wil koken maar ik bedank hem vriendelijk .
Als mijn tent staat komt er plots een meisje zeggen dat ik wel bij haar ouders kan overnachten , zij was al eerder langsgekomen met haar moeder en zo kan het gebeuren dat ik mijn tent afbreek in het inmiddels donkere dorp .
Binnen wordt de ( enige?) lamp uit een andere kamer uit zijn fitting gedraaid om mijn kamer te verlichten en we praten nog wat waarbij ze vragen of het boek waarin ik las de bijbel is .Ook vragen ze of ik in god geloof . Wie mij kent weet op beide vragen het antwoord .


Mijn kennismaking met Peru verloopt niet van een leien dakje . De rit van de grensplaats Namballe naar San Ignacio zal een helletocht worden . Kort nadat ik vertrokken ben begint het weer te regenen , nou is dat niet zo`n ramp want de weg is hier verhard met keien . Maar dat zal niet zo blijven ! De eerste modder krijg ik kort voor een dorpje en ik ga daar even in een winkeltje overleggen met mezelf wat te doen  . Hier blijven kan niet want er is helemaal niks . Terug ? Zou kunnen maar ik weet niet hoe de weg verderop is , misschien is de modder verderop asfalt geworden . . Uiteindelijk besluit ik om door te gaan en dat zal mij nog lang heugen . Het regent inmiddels al een paar uur en het regenwater begint door te dringen in de diepere lagen en de modder wordt zo langzamerhand een brij die zich vasthecht aan mijn banden . Af en toe is er een stukje verharde weg maar telkens gaat dat weer over in de modderbrij . Doordat de modder telkensmaal tussen mijn voorspatbord en  de band blijft plakken en zo verdergaan onmogelijk maakt moet ik telkens van de fiets om de modder met een takje weg te peuteren . Nadat dat  10 x is gebeurt sloop ik mijn voorspatbord van mijn fiets en gooi het in de berm . Ondertussen ben ik er niet schoner op geworden , zat eerst de modder aan mijn handen ,langzamerhand verplaatst het zich over mijn hele uitrusting , stuur , tassen , zadel enz . , op het laatst ben ik een wandelend/fietsend moddermannetje geworden . Als 2 mannen op een motor mij passeren en daarbij indringend achterom kijken interpreteer dat als bedreigend , terwijl het misschien nieuwsgierigheid is . Gelukkig wordt mij op dat moment een lift aangeboden  , (voor 5 dollar , dat wel ) en al glijdend en slippend dalen we af naar San Ignacio waar ik mijn fiets weer voor het eerst sinds Alaska onder de hogedrukreiniger zet .

Ik kom weer eens in geldnood als de pin automaat in San Ignacio mijn bankkaart weigert en de enige bank in het dorp het vervolgens ook vertikt om mijn traveler cheques te verzilveren .
Noodgedwongen neem ik de bus naar Jaèn waar ik opgelucht ademhaal als mijn geld wordt uitgehoest .
Welkom in Peru !

21 comments:

Anonymous said...

Sjaak,

Petje af man, pure porno weer aan het begin en je eindigt met moddergooien.
Geweldig. Mooi verhaal !
En een vrouw die voor je wil koken ??? Kom er maar eens om ! Moet je daar helemaal voor naar Peru ?! Je lijkt misschien een beetje op beertje Paddington (die schijnt ook uit Peru te komen) omdat de jeugd met je komt praten? Ga zo door, ga zo door!
Geniet van het landschap en de geldautomaten (zolang het nog kan).
Henk is weer heelhuids en helemaal bruin terug. Ik denk dat ie weer terug wil om met jou door de modder te rollen want hier is het ook niks! Hoewel, aanstaand weekend wordt het prachtig zomer-weer!
Succes gozer!
Hugo

Unknown said...

Hi Sjaak,

Dat is een tijd geleden he? Ik loop een beetje achter met je verhalen lezen maar de laatste heb ik wel al ff gelezen en het was weer smullen. Hugo was natuurlijk weer haantje de voorste (alsof ie de hele dag op internet zit en werken ho maar...) maar zal me er niet door uit het veld laten slaan.
Henk vertelde dat je er goed uit zag! Je zorgt dus wel goed voor jezelf... En geen heimwee, maar plannen voor een nieuw avontuur. Gaaf hoor. Doen zou ik zeggen, in 1x door!
Had je al gehoord dat ik vorige maand getrouwd ben? Was hele leuke dag en heerlijke vakantie er achteraan natuurlijk.
Veel plezier!

Anonymous said...

Die Krista moet je gewoon laten lullen hoor. Ze is net getrouwd joh (en was een zeer mooie bruid moet ik eerlijk bekennen). Ze moet gewoon eten koken voor haar vent. Zo.

Anonymous said...

Leuk voor jou Krista,dat je getrouwd ben bedoel ik.Gefeliciteerd!!Jij bent ook bezig met een nieuw avontuur

sjaak

Unknown said...

Dank je, Sjaak! Ja, ook een nieuw avontuur...haha. Maar iets minder spannend dan dat van jou hoor! Kan niet alles hebben he?
Hugo was me al weer voor vandaag en attendeerde me op jouw berichtje. Wordt ie hier ook betaald of is het vrijwilligerswerk ofzo?
Ben je nog van plan ergens te overwinteren? Dat zei Henk tenminste.

Doe je voorzichtig?

Anonymous said...

Hè Gerry,waar blijf je?Hugo heeft al gereageerd!
PS,overwinteren weet ik nog niet of ik doe.

sjaak

Anonymous said...

Ik zou een vrouwtje zoeken dat de hele winter voor je wil koken......
En dan verder fietsen !

Hugo
(Krista is al bezet)

Unknown said...

Hugo heeft "haar" al gevonden. Ze kookt nu nog voor hen 2-tjes, maar dat gaat veranderen ;)

Anonymous said...

Ja Sjaak,deze ouwe kan het nog steeds.....

Anonymous said...

Ha Sjaak,
Als je het het nog eens dunnetjes wil overdoen heb ik onderaan een advertentie geplakt. Verder lees ik met veel respect je verhalen. Alleen al het eten... En ook het zonder voorspatbord door de megabagger moeten ploeteren.Houd je dan je bril nog op? Of heeft dat dan toch geen zin meer?
Groeten, Jan D.
Hier dan de beloofde advertentie:
OPROEP
Bikers sought for an environmental adventure documentary
Henk-Jan Geel, Head of Sales and Production at deepeei film productions is looking for bikers for an environmental adventure documentary. For this documentary we are looking for bikers who will bike from Alaska to Central America. And one team to bike from Central America to the most southern point of Argentina.
Ideally our cyclist teams consists of 2 persons. Are you solo but willing to cycle with others you can also apply. If you are interested in joining one of the teams, please send us your CV including your outdoor and travel experience (max. of two pages) as soon as possible. Please mention which itinerary of Going South you apply for.
Kijk voor meer informatie op: http://www.deepeei.com of bel (0)20 7077343 (aanmelden tot 31 oktober)

Anonymous said...

Hoi Sjaak, ik kan tegen Hugo niet op, die heeft denk ik een hele grote duim.
Je weet waar je kan overwinteren hè, kan je lekker gaan schaatsen op de ijsbaan in Utrecht, dat is weer eens iets anders.
Heeft Henk S.nog geen foto's gemaild, van jullie dagje samen, anders is dit misschien een tip voor Henk.
Groetjes Gerry.
PS Krista gefeliciteerd en laat je niet op je kop zitten door ene H. in een "soms" zonnig Utrecht, laat 'm maar lekker gaan vissen.

Unknown said...

Gerry, dank je wel. Komt helemaal goed hoor met die H. Appeltje eitje

Anonymous said...

Hai sjaak ,ik zit elke keer jou verhaal te lezen.IK lees wel heel wat je allemaal mee maakt.Dan heb ik hiet hier echt saai in driebergen.Maar ik zou het niet durven zo alles wat je mee maakt.Bewonder dat ook heel erg
KIJK waar je fiets,en hou je haaks.Groeten adrie vanuit driebergen

Anonymous said...

Ben ik het appeltje, mag jij het eitje zijn Krista..........

Anonymous said...

hoi sjaak
je verhalen worden en blijven geweldig .De vorige over koken van 50jaar terug de soep met alles van het varkentje er in zelfs zijn huid.dan dan de overnachting niet in de tent maar door kinderen naar die mama gelokt .waar je met sfeer velichting eenouderwets peertje een daarbij pasend soepje eet.daarna op de tast naar een bedjeom van je welverdiende rust te genieten.De volgende dag weer op pat en dan weer voor niets een gewedig modderbad te krijgen.sjaak je zoek wel de mooiste landen op.Al met al geniet van je aventuur dat doen wij in iedergeval wel.Goof

Anonymous said...

Ik fiets maar door het Westland.
Ik maal de trappers rond.
Ik ben altijd zo treurig.
Maar fietsen is gezond.

Van koeien en van eendjes
zie ik nog niet de helft.
Maar ik zie elk dood vogeltje
van Vlaardingen tot Delft.

Achter mij in zijn mandje
jankt mijn kleine hond.
Die loopt,in plaats van fietsen,
veel liever op de grond.

Die loopt veel liever te rennen
achter een leuke meid.
Daar ben ik best jaloers op.
Ik ben de mijne kwijt.

Dat gaat zo in het leven.
Dat is gerust normaal.
En fietsen, zegt de dokter,
is goed voor elke kwaal.

Dus fiets ik maar door 't Westland.
Ik maal de trappers rond.
Ik ben altijd zo treurig.
Maar fietsen is gezond.

Anonymous said...

`t is mij op het lijf geschreven

sjaak

Anonymous said...

Sjaak !

Zit je nou alweer in dat internet-cafe?
Maar serieus : hoeveel van die cafees zijn er dan in peru en al die andere landen waar je al bent geweest ? En hoe zien ze eruit dan ? Ja, ik weet dat ze niet achterlijk zijn daar, maar het verbaast me wel dat je er om de dag eentje kan vinden....

Groeten !
Hugo

Anonymous said...

Hugo jongen,je moest eens weten hoeveel er hier zijn in Arequipa.Dat is een stad van 200.000 inwoners en ik zie in elke straat hier (centrum)wel 4 of 5 internet cafès.Ik schat dat ik er wel 40 gezien heb en zo gaat dat in elk land en in elke plaats.Alleen in de heel kleine dorpen heb je (soms) geen internet.
Heb ik 5 of 6 keer megemaakt.SJAAK

Anonymous said...

Oh ja, voordat ik het vergeet : heb je al een echt Cavia feest meegemaakt ? Das lachen volgens mij. Het was bij het RTL4 ontbijt nieuws en die Jan de Hoop kwam niet meer bij! In Peru fokken ze dus cavia's voor de lol en dan fokken ze op mooie vachten en krulletjes en dergelijke. En eens in de zoveel tijd bouwen ze een feestje met die cavia's en worden die arme beestjes in nationale feestkledij gehesen. Groot festijn, toeters, bellen,vuurwerk, fonteinen, maar op het eind van de dag worden die dieren dus verwerkt in een ovenschotel !!!!!! Haha ! Maffe jongens die romeinen ! Nou ja, het is maar dat je het weet dat je dus zomaar een cavia voor je neus kan krijgen als je kip verwacht.....
Eet smakelijk en kijk een beetje uit !

Groet,
Hugo

Anonymous said...

Cavias fokken ze niet voor de lol maar om op te eten,ik heb het nog niet geprobeerd maar ik zal het zeker doen. Cavias heten hier CUY (spr.uit koejie)

sjaak